Mijn huidige setup

Van xpenology naar unRAID. Waarom unRAID en welke andere opties waren er? Ik loop er doorheen en geef wat starters tips voor unRAID. Must have plugins bijvoorbeeld.

Mijn huidige setup

Ik heb recentelijk mijn hardware van een update voorzien (betere processor, meer geheugen en aardig wat meer opslagruimte). Ook ben ik afgestapt van xpenology als besturingssysteem. Het was te afhankelijk van hobbyisten voor updates en het duurt tegenwoordig meer dan een jaar voordat Synology een keer de broncode vrij geeft.

Welk besturingssysteem dan?

Ik heb een tijd rondgekeken en ervaringen van anderen gelezen over verschillende opties:

 • ESXi, ProxMox, Hypervisor en dergelijken
 • Open Media Vault, Amahi etc.
 • FreeNAS
 • Standaard Linux server distro's - dus veel voorwerk zelf doen
 • unRAID

Ik ben uiteindelijk bij unRAID terecht gekomen. De redenen zijn eigenlijk eenvoudig, als je naar mijn eisenpakket kijkt:

 • Native Docker
 • Klassieke NAS functionaliteiten
 • Doorvoer van data zo snel als mijn internet verbinding

unRAID bood al deze mogelijkheden, daar waar de anderen gevirtualiseerde Docker implementaties hadden, of heel erg gericht waren op RAID configuraties, of op basis van Virtual Machines draaiden.

FreeNAS, OMV en andere Linux Distro's: Striped RAID Arrays vond ik geen must, en dat is bij unRAID dan ook niet mogelijk, ook al zou ik daar veel hogere data transfer snelheden halen.

Omdat FreeNAS daarnaast ook nog eens gebaseerd op FreeBSD is, en met Jails werkt (een soort plugin idee), en Docker dus via een virtual machine aanbiedt, evenals OMV, welke wel gewoon een linux distro is, kreeg ik het idee dat het beheren van mijn docker containers niet het meest efficiƫnt zou zijn. Puur omdat er geen native version van Docker voor FreeBSD bestaat.

ESxi, ProxMox etc.: Te bare metal voor mij. Ik wil niet allerlei exotische besturingssystemen in virtual machines plaatsen en daarbij ook nog eens processoren en geheugen evenals controllers toe te wijzen, ook al is mijn hardware daar inmiddels toe instaat met Intel VT-d etc. Teveel gedoe, wanneer het gros wat ik nodig heb en wil toch gewoon via docker containers zal zijn, en geen behoefte heb om met die exotische besturingssystemen aan de slag te gaan.

En mocht ik dan toch zoiets nodig hebben, ik kan altijd nog een beetje met een virtual machine spelen via unRAID.

Dus unRAID, en nu?

Installeren was best eenvoudig, gewoon zoals gewend bij xpenology een USB flashen met wat bestanden via een installer, en opstarten maar.

Meer was het eigenlijk niet. Gewoon wat instellingen doen via de webUI van unRAID, wat shares maken, een paar plugins installeren, en mijn nieuwe NAS stond.

Ik kan je wel een aantal plugins aanraden, die het unRAID-leven wat makkelijker maken.

Begin met onderstaande, de rest is daarna met een paar klikken aan te vullen/installeren:

Hierna kun je via het tabblad Apps, wat erbij komt, gemakkelijk zoeken naar de volgende plugins:

 • CA Auto Turbo Write Mode (voor veel snellere data-transfers)
 • CA Auto Update Applications
 • CA Backup / Restore Appdata
 • CA Cleanup Appdata
 • CA Config Editor
 • CA Docker Autostart Manager
 • CA Mover Tuning
 • Dynamix SSD TRIM (als je een SSD als cache drive hebt)
 • Fix Common Problems (handig om je unRAID probleemloos te houden)
 • Preclear Disks (om nieuwe schijven voor te bereiden en ze toe te voegen aan je array)
 • Unassigned Devices (om externe USB schijven te mounten en beschikbaar te maken die geen onderdeel van je array vormen)

Daarna is het volle bak Docker containers, die je overigens ook terugvindt in de Community Applications plugin, en dus gewoon kunt zoeken via Apps.

Het enige aan unRAID is, dat het niet gratis is, en misschien is het niet voor iedereen. Ik denk dan aan mensen die per se striped RAID arrays zoeken, of hele virtual machines willen draaien, zonder dat er een Linux based besturingssysteem voor zit, en dus eigenlijk baremetal willen draaien met oplossingen als ESXi of Hypervisor, etc.

Ik wil op dit moment echt niets anders meer. Dit was zo de moeite waard om up te graden t.o.v. xpenology.

Dit en andere blogs draai ik erop, allemaal in eigen containers. Mijn media toepassingen ook allemaal in hun eigen container. Updaten van de software binnen de containers gebeurt elke nacht, wanneer er een update beschikbaar is. Alle naar buiten gerichte WebUI's zijn van TLS/SSL voorzien, en goed afgeschermd qua poorten binnen het interne netwerk.

Heerlijk.