Over timhuesken.nl

Over timhuesken.nl

Deze site ziet er misschien elke week anders uit, want ik hou er nogal van om mijn knutselwerkjes volledig weg te vagen als ik ze zat ben. Misschien duurt het deze keer wat langer, mede dankzij Docker.

Harde waren

Deze site draait op mijn eigen thuisservertje, een HP Gen8 met daarop de open-source versie van Synology (xpenology) unRAID. Recentelijk bijgewerkt naar een Xeon e3-1265L v2 processor in plaats van de standaard G1610T Celeron die erbij zat. Ook van 2GB geheugen naar 16GB gesprongen. Aantal nieuwe harde schijven erin gezet en beschikt nu over een door pariteit beschermde 9 terabyte aan opslag. Deze opslag wordt ondersteund door een 120GB SSD die als cache schijf wordt ingezet om snellere doorvoersnelheden te behalen.

Zachte waren

Inmiddels is er vanaf versie 5.2 een package beschikbaar voor Docker, een lichtgewicht virtualisatie tool. Ik draai sinds enige tijd zelf op DSM 6.x, en daar is Docker 1.11 op beschikbaar.

unRAID versie 6.8.2 draait als besturingssysteem en ik heb het pas geleden geconfigureerd. Dit besturingssysteem beschikt ook over de mogelijkheden om Virtual Machines te draaien, en ook is Docker aanwezig.

Wanneer je een image juist hebt geprepareerd, kun je deze volledig uitvoeren binnen een container van Docker, ofwel een beetje een zandbak zogezegd.

Voor het blogging platform waar deze site nu op draait (Ghost), is er ook zo'n mogelijkheid, en daar heb ik klein artikeltje over geschreven. Ik hoop nog ergens de tijd te vinden dit beter te beschrijven, met een echt stappenplan, maar pin mij er niet op vast. Het blog wordt beschermd via een SSL certificaat van letsencrypt.org, welke ook via een docker container draait. Dit wordt allemaal aangeboden via een automatische nginx reverse proxy, welke tevens bij het starten van een container bij letsencrypt een certificaat aanvraagt, en de webpagina's aanbiedt via beschermde poorten naar binnen toe.

Tevens worden de containers automatisch gebackupt en updaten deze ook een aantal dagen na een nieuwe release van de software binnen de container. Efficiƫnt en effectief.

Proeftuintje

Ik wil hier graag wat SEO zaakjes, Theme design & CMS systemen testen (daarom kan het elke week anders zijn), om mijn kennis te vergroten op dit gebied. Als ik het dan een beetje deel, hebben anderen er misschien ook nog wat aan. Ik zie wel waar ik terecht kom qua onderwerpen :-)

Niet permanent weggevaagd van tijd tot tijd.

Dankzij Docker kan ik nu op een niet 'systeem-belastende' manier even een duplicatie maken van deze inhoud, om dit vervolgens even tijdelijk offline halen, en daarna iets anders in de plaats laten draaien. En dat met maar een paar kliks. Ik hoop dus deze flexibiliteit van Docker ook op andere CMS los te kunnen laten. Dan is het misschien nog steeds elke week wat anders hier, maar in ieder geval niet compleet gemold en ergens naar een ontoegankelijke back-up verplaatst. Daar ben ik dan meestal te lui voor om die te gaan herstellen en weer verder te gaan ;-)